Een medisch mondkapje. Veiligheid of schijnveiligheid?
Op dit moment zijn er een flink aantal discussies gaande over het wel of niet dragen van een niet medisch mondkapje. Er zijn groepen mensen die vinden dat het wel degelijk nut heeft om het aantal besmettingen met COVID-19 naar beneden te brengen, maar er zijn ook genoeg mensen die het allemaal maar een wassen neus vinden. Die vinden dat het een idee van schijn-veiligheid met zich mee brengt. Vanaf 1 december heeft de overheid het dragen van een niet medisch mondkapje in openbare binnenruimtes al verplicht gesteld, maar nog steeds zijn er een hoop mensen die het hier niet mee eens zijn.
Waarom zou je een niet-medisch mondkapje dragen?
Het dragen van een niet-medisch kapje is niet bedoeld om jezelf te beschermen tegen besmettingen door anderen. Het zorgt er echter wel voor dat jij niet zo makkelijk andere mensen kan besmetten. Het kapje zorgt er namelijk voor dat speeksel of kleine vochtdruppeltjes die vrijkomen tijdens het ademhalen of praten niet bij andere mensen in de buurt kunnen komen. Je zou het kunnen vergelijken met iemand die in zijn broek plast. Op het moment dat hij geen broek aan heeft, dan komt er een flinke spetterende straal. Op het moment dat hij wel een broek aan heeft, dan word zijn broek nat, maar komt er geen spetterende straal die anderen kan raken. En zo werkt een mondkapje eigenlijk ook.
Waarom zou je geen niet-medisch mondkapje dragen?
Er zijn mensen die van mening zijn dat het dragen van een niet-medisch mondkapje totaal geen zin heeft. Zij geloven niet in de beperking van het risico dat het dragen van een dergelijk kapje met zich mee brengt. Bovendien zijn er een hoop andere argumenten die worden genoemd om het kapje niet te dragen. Het inademen van je eigen uitgeademde lucht wordt als heel onhygiënisch genoemd. Dit zou minder gezonder zijn, dan het risico dat je loopt op besmetting wanneer je geen mondkapje draagt. Maar ook moeite met ademhalen, de irritatie van de stof en/of de elastiekjes en het gevoel voor schut te lopen worden regelmatig als reden genoemd om geen kapje te dragen.
Maar wat als je verplicht een niet medisch-mondkapje moet dragen?
Aangezien het vanaf 1 december 2020 verplicht is om in openbare binnenruimtes een niet-medisch kapje te dragen, zal je er niet altijd aan kunnen ontkomen. Op de website van SafeSave kun je kapjes kopen die gemaakt zijn van Neopreen. Deze stof wordt ook gebruikt om onder andere wetsuits van te maken. Ze houden vochtdruppeltjes makkelijk tegen en zijn licht om te dragen. Het ademhalen door deze kapjes gaat makkelijk. Bovendien kun je voor neutrale zwarte mondkapjes kiezen, zodat je minder het idee krijgt dat je voor schut loopt met vreemde prints of een blauw of geel wegwerp kapje. Het is eventueel mogelijk om de elastieken te vervangen door andere elastieken, zodat het kapje niet meer achter je oren, maar op je achterhoofd wordt vastgezet.